Food truck to popularne określenie używane w odniesieniu do furgonetki, która jest miejscem przyrządzania i sprzedaży wyśmienitych potraw, przynależących do kategorii tzw. street food, czyli jedzenia przygotowywanego na świeżym powietrzu i serwowanego na wynos. Pomysł na food trucki pojawił się już w 1866 roku, ale do Polski przywędrował dopiero kilka lat temu. Dziś mobilna gastronomia kojarzy się przede wszystkim z pysznymi i wyjątkowo aromatycznymi daniami, które docierają do nas z czterech stron świata. Z czego wynika duża popularność food trucków? Oto odpowiedź na to pytanie.

Co sprawia, że food trucki cieszą się stale rosnącym zainteresowaniem?

Największą zaletą, a jednocześnie cechą charakterystyczną food trucków jest fakt, iż oferują one szeroki wybór dań pochodzących z różnych krajów i kultur. Oznacza to, że każdy zainteresowany znajdzie coś idealnego dla siebie – zarówno wielbiciel soczystych burgerów, jak i osoba gustująca w kuchni wegeteriańskiej. Jedzenie przygotowuje się ze świeżych składników, które gwarantują wyborny smak przyrządzanych potraw. Food trucki cieszą wyszukaną estetyką, higienicznymi warunkami pracy, zróżnicowaną ofertą i przystępnymi cenami za wyśmienitą jakość produktów. Popularne stają się również zloty, na których można wypróbować wielu przysmaków – zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Food truck a jedzenie typu fast food – czym się różnią?

Warto podkreślić, iż dzisiejsza mobilna gastronomia ma niewiele wspólnego z budkami stojącymi przy dworcach autobusowych, w których serwuje się szybkie jedzenie wątpliwej jakości. Jedzenie przyrządzane w food truckach jest pyszne, zdrowe i tworzone z pasją. Właścicielami opisywanych furgonetek zostają osoby, dla których przyjemnością jest kontakt z klientem oraz odkrywanie nowych smaków.