Poszukiwania egzotycznych smaków wiąże się z przeszukiwaniem forów internetowych, podpytywaniem znajomych o najciekawsze miejsca, czy też próbowaniem nowości, by móc samemu przekonać się, czym jest dana potrawa. Polacy lubią kulinarne eksperymenty, które wyróżniają się wspaniałym aromatem przyrządzanego jedzenia i jego niepowtarzalnym smakiem. Niewątpliwie jedną z takich potraw jest cevapcici. Zapraszamy do krótkiej lektury, w której odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania – czym jest cevapcici i skąd się wywodzi?

Skąd pochodzą cevapcici i czym jest ta potrawa?

Cevapcici to nazwa kotlecików, a także potrawy z nich przyrządzanych. Jest więc to danie mięsne, które wywodzi się z Bałkanów. W zależności od kraju i regionu potrawa może być nazywana nieco inaczej, a spotkać ją można w kuchni chorwackiej, bułgarskiej, czy też rumuńskiej. Cevapcici wywodzi się poniekąd z tureckiego kebabu, co oczywiście tłumaczy formę, w jakiej mięso jest podawane. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że cevapcici przypomina tradycyjne kotlety mielone. Podstawową różnicą jest oczywiście sposób przyrządzania, który polega na formowaniu podłużnych ruloników, które są następnie wysmażane na grillu. Głównym składnikiem jest mielone lub drobno siekane mięso wołowe, które jest odpowiednio przyprawiane cebulą, czosnkiem oraz mieszanką ziół, dzięki którym kotleciki zyskują niepowtarzalny aromat.

Bardzo popularnym rozwiązaniem jest podawanie grillowanego mięsa w chlebkach pita, bądź w postaci tortilli z sosen ajvar oraz tzatzikami. Jest to oczywiste nawiązanie do tureckiego kebabu, a dodatkowo potrawa związana jest z kuchnią uliczną, gdzie ważne jest, aby zjeść cały posiłek bez konieczności korzystania z noża i widelca. W towarzystwie cevapcici podawane są czasami warzywa popularne w danym regionie – przeważnie są one grillowane.

Gdzie można spróbować tego bałkańskiego przysmaku?

Wielką zaletą tej potrawy jest fakt, że ciągle ewoluuje, co przekłada się na niesamowite wariacje smakowe. Mięso cevapcici w połączeniu z plackiem tortilla, ajvarem, pastą harissa, sosem tzatziki oraz frytkami gwarantuje niesamowite doświadczenie kulinarne, które zapamiętają Państwo na długi czas. Zapraszamy serdecznie do naszej kuchni na kółkach, która od poniedziałku do piątku znajduje się w Bielsku-Białej przy ul. Katowickiej 73, a w weekendy objazdowo – w wielu miastach Polski.